Skamligt med psykisk ohÀlsa

Det gÄr inte att bara "rycka upp sig", "skÀrpa sig", "skita i det" eller "sluta bry sig" bara för att nÄgon sÀger det. Det Àr inte sÄ enkelt.

Psykisk ohÀlsa Àr skambelagt. Enligt mÄnga Àr det tydligen nÄgot allvarligt fel pÄ en om man har drabbats av en psykisk sjukdom, men inte f*n Àr det fel pÄ en i den bemÀrkelsen om man har en fysisk sjukdom. Och det Àr det ju inte heller. DET Àr för mÄnga vÀldigt sjÀlvklart, konstigt nog. Det mÀnniskor inte förstÄr Àr att det inte Àr nÄgot FEL pÄ en om man lider av psykisk ohÀlsa. Att man har en sjukdom betyder inte att man ska bli definierad av den. Ingen mÀnniska har rÀtt till att döma en annan individ för deras svÄrigheter, som de för övrigt kÀmpar med varenda eviga dag.

Varför Àr det skambelagt dÄ?
Ja, man kan undra varför. Egentligen.
Jag kommer ihÄg en person som en dag pratade om en kvinna som var deprimerad och jobbade inom vÄrden. H*n sa med dessa exakta orden "hon kan ju inte jobba inom vÄrden nÀr hon Àr sÄ psykiskt instabil" samtidigt som h*n skrattade.
Vad vet du om det? Denna kvinnan försöker. Hon försöker mÄ bÀttre, och vad vet du om att det kanske blir bÀttre av att fÄ hjÀlpa andra mÀnniskor? Ingenting. Den som inte vet hur det kÀnns kan skratta och snacka sÄ mycket den vill om detta, men blir det bÀttre av det? Försvinner depressionen dÄ? Nej, det blir sÀmre pÄ grund av mÀnniskor som dig. . Fler vill vara mer öppen om sina svÄrigheter och DU gör det svÄrt med dina dömande ord och handlingar.

Jag fick diagnosen bipolÀr sjukdom typ 2 i början av juli 2016. Det visade sig att jag har levt med detta sen jag var ungefÀr 14 Är. Livet har varit otroligt tufft. NÀr jag var pÄ utredningen kom det upp sÄ mycket som jag hade förtrÀngt under alla Är. Jag har inte kunnat förklara tidigare varför jag gÄtt in i dessa djupa dalarna utan hopp fyllt av mörker. Inte heller har jag kunnat förklara varför jag sedan hamnat lÀngst upp pÄ berget dÀr inga problem finns och jag Àr fri att göra vad jag vill utan att jag tÀnker pÄ konsekvenserna. Dessutom har dessa tvÄ tillstÄnd beblandat sig mÄnga gÄnger, och dÄ Àr det oerhört svÄrt att skilja pÄ vad som Àr verkligt och overkligt. Jag har inte kunnat förklara alla mörka tankar, all Ängest och panik, sociala svÄrigheter och varför mÄnga av mina relationer gÄtt Ät helvete, eller varför jag inte kunnat kontrollera alla kÀnslor inombords och agerat pÄ sÀtt jag egentligen inte vill och menar. Nu har jag Àntligen en förklaring.

Men, jag ÄR inte min sjukdom. Den definierar inte mig. Den Ă€r en del av mig, och jag lĂ€r mig mer om mig sjĂ€lv för varje dag som gĂ„r. Jag skyller inte pĂ„ diagnosen varför jag varit som jag har varit, men det Ă€r skönt att ha fĂ„tt en förklaring varför allt har varit sĂ„ svĂ„rt. Jag har medicin som hjĂ€lper till viss del, men det Ă€r ingen mirakelkur. Man mĂ„ste lĂ€ra sig att leva med sina svĂ„righeter och försöka kĂ€nna igen varningssignaler för att försöka hindra en ny episod. Faktiskt kĂ€nns det jĂ€vligt hopplöst, och jag har inte riktigt fĂ„tt bukt pĂ„ det hela Ă€n, men en dag kommer jag nog dit. Det kĂ€nns i alla fall som det. Förmodligen kommer jag behöva ha medicin resten av mitt liv. Först kĂ€ndes det sĂ„ himla surt och kan fortfarande göra det. Men vad Ă€r det för skillnad? Det finns de som tar smĂ€rtstillande för resten av deras liv pga ryggsmĂ€rtor som aldrig kommer försvinna. Den enda skillnaden Ă€r att det Ă€r olika former av smĂ€rta.

SÄ mÄnga gÄnger jag har kommit pÄ en massa ursÀkter till varför jag inte orkar gÄ till skolan/jobbet. Ont i magen, ont i huvudet, ont i halsen... Allt fysiskt, för att dölja det som verkligen gör ont, det dÀr som gör ont inuti. Det dÀr som man inte ens kan förklara. Jag Àr inte den enda som har gjort sÄ. Det ska inte behöva vara pÄ det viset. Jag Àr inte den enda som önskar att man kunde berÀtta precis som det Àr, för de som behöver veta, eller som man vill ska veta för att de ska förstÄ, UTAN att fÄ kÀnslan av att man Àr vÀrdelös och inte duger.

Vi mÄste fÄ kÀnna att vi faktiskt inte Àr ensamma om att lida av psykisk ohÀlsa. Det hÀr problemet mÄste klaras ut, för det finns ingen som helst anledning till att mÀnniskor har rÀtt att döma en annan mÀnniskas liv.

Varje dag och natt som passerar Àr en kamp, men varje morgon man vaknar upp i sÀngen och inser att man klarat av dagen som varit Àr en seger!

💗

amandaaskers.blogg.se

Amanda Cecilia Johanna Asker Ankmamma till tre myskankor 🩆

RSS 2.0